Menu

Båtar för sportfiske

Boats for sport fishing...För den inbitne sportfiskaren är en motorbåt som kan ta sig ut på större djup ett måste. Det finns både små och stora sportfiskebåtar men det de alla har gemensamt är utrymme och utrustning för fiske.

Till och med den minsta sportfiskebåten har alltid ett säte vid kaptensrodret som är fast förankrat i båtens botten och därför kan man fästa ett fiskespö medan man navigerar. Det finns också tillbehör man kan skaffa såsom extra fästen för fler spön och deras spinnrullar, liksom ytterligare säten och förvaringsutrymmen för krokar, bete och håvar.

En typisk detalj för sportfiskebåtar är att de ofta har en så kalla flybridge. Detta är ett mindre utrymme, ofta på båtens tak, från vilken man kan hålla utkik efter fisk, andra båtar och väderlek. Det är också vanligt att kaptenens utrymme är inhägnat så att den som styr båten inte behöver utsättas för hårda vindar eller plaskande, höga vågor.

Ska man fiska på en insjö brukar det räcka med en relativt liten båt eftersom det inte är fråga om några större avstånd eller svåra väderleksförhållanden. Runtom i världen finns det dessutom särskilda restriktioner för hur stora motorbåtar får vara vid insjöar, liksom vilken max-hästkraft deras motorer får ha.

Skall man däremot ut till havs gäller det att man har en stadigare och snabbare båt, och för sportfiskaren är det viktigt att det finns tillräckligt med utomhusutrymme för att han eller hon smidigt och enkelt skall kunna röra sig fritt över däcket. Är man ett helt lag är det särskilt viktigt med gott om plats.

Hastighet är en viktig faktor vid sportfiske eftersom man ofta har ett poängsystem som bygger på att man får ett visst antal poäng för olika sorters fiskar. Eftersom fiskar rör sig fritt i havet kan det därför krävas att man snabbt kan manövrera mellan olika platser för att hitta just de fiskar som ger flest poäng,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *