Menu

Fiske med liten gummibåt

Fishing with a small rubber boatFör nybörjaren är det inte alls en dum idé att börja fiska med gummibåt. Man behöver inga dyra motorer eller förarlicens och man kan lätt ro sig fram och tillbaka, liksom enkelt ta med gummibåten till lantstället eller kusten. Det finns både färdiguppblåsta och uppblåsbara gummibåtar och med dagens enkla luftpumpar går det snabbt och smidigt att “montera upp” och “montera ner” båten efter behov.

Även om man inte planerar några större eskapader med gummibåten är det alltid en god idé att vidta vissa säkerhetsåtgärder innan man beger sig iväg för att fiska. Informera alltid någon om var du befinner dig, ta med dig mobiltelefon och bär alltid flytväst. En flytväst är inte bara till för kapsejsade båtar; den är också där för att hålla dig på ytan om du mot förmodan skulle svimma och trilla i av någon anledning!

En gummibåt kan kosta allt ifrån några tusenlappar till en smärre förmögenhet beroende på vad för slags funktioner man är ute efter. En mycket populär modell bland både amatör- och proffsfiskare under senare år är en så kallad pontonbåt som i princip är en enmansgummibåt formad som en hästsko. Den är enkel att manövrera och lämpar sig utomordentligt för flugfiske. Man kan ta sig till olika fisktillhåll utan problem och den går bra att använda på klass två floder enligt den internationella flodklassificeringen.

Pontonbåten har bra med utrymme för den fiskeutrustning man har med sig och genom ett fiffigt system av luftfickor kan man lätt blåsa upp den på några minuter. Eftersom luften finns i separata fickor är risken väldigt liten att man sjunker om man skulle råka göra hål på den. Det finns också större modeller för två personer som är större och klumpigare men de kan däremot ofta klara floder som är upp till klass tre eller till och med fyra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *